Odborník na výživu: Proč sádlo vítězí nad máslem ze zdravotního hlediska?

3
413

Mast nazývaná také „sedlo“ bývala v našich končinách velmi populární, a to nejen v kuchyni. Používala se například k léčení různých neduhů. Později se „sedlo“ dostalo na černou listinu pro obsah nasycených mastných kyselin, které se společně s cholesterolem považovaly za látky mající vliv na obezitu a kardiovaskulární choroby.

Mast však má o třetinu méně nasycených mastných kyselin než máslo, naopak obsahuje omega-3 polynenasycené mastné kyseliny a nemá vůbec žádné transmastné kyseliny! Ze zdravotního hlediska tedy rozhodně vítězí! A co kulinářský pohled? Říká výživový poradce Petr Havlíček.

Petr Havlíček o tom, zda je zdravější sádlo nebo máslo.
Petr Havlíček (* 1969) je jeden z nejznámějších českých výživových poradců. Je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně, výživou a zdravým životním stylem se zabývá již od roku 1995. Nejvíce se zapsal do povědomí osmiletým účinkováním v seriálu TV Prima „Jste to, co jíte“, měl také oblíbený pořad na Rádiu Impuls, o výživě napsal 6 knih. K jeho klientům patří či patřili mnozí vrcholoví sportovci (Kateřina Neumannová, Roman Šebrle, Petra Kvitová) i další celebrity.